torstai 7. elokuuta 2014

next stop: Colorado

Heipä hei! Pidemmittä puheitta tässä postauksessa kerron minne meen ja miksi. Kun päätös vaihtoon lähtemisestä olivarma, tiesin että haluan jatkaa ratsastusta. Toki kelasin myös että olenko valmis luopumaan siitä vuodeks ja menemään normaalin kaavan kautta randomperheeseen - tässä vaiheessa kuvioihin astu järjestö jonka kautta lähden, Universal Players. Universal Playersin tavotteena on siis että vaihtoon lähtevä nuori voi jatkaa harrastustaan vaihtomaassa. Ja jotta harrastusta pystyy jatkamaan varmasti ja helposti hyvä idea on lähteä yksityiskouluun, mun tapauksessa boarding schooliin, eli sisäoppilaitokseen (tosin sisäoppilaitos kuulostaa tosi karulta verrattuna boarding school -nimeen, joten käytän BS:ää). Kerron tästä hakuprosessista yms vielä erillisissä postauksissa, tässä nyt enemmän itse koulusta.
Koulu sijaitsee siis Colorado Springsin lähiössä, autolla about 15min CoS:in keskustasta. CoS on siis  440 000 asukkaan kaupunki Coloradossa. Kaupunki on yli 1800m korkeudella merenpinnasta ja Kalliovuoret onkin ihan siinä naapurissa. CoS:issä on mm. USA:n olympiakomitean pääharjotuskeskus ja jenkkien ilmavoimien koulutuskeskus. Ilmasto on mannerilmaston tyylinen, ei kylläkään niin kylmä. Vuoret estää osan sateista ja pilvistä, ja tuolla päin onkin yli 120 täysin aurinkoista ja 120 puolaurinkoista päivää vuodessa. Keskilämpötila on talvella just ja just pakkasen puolella, miinus kahden asteen tuntumassa ja muuten Helsingin keskilämpötiloihin voi lisätä muutaman asteen, eli aika jees! Ainoa miinus on ettei merta oo mailla halmeilla (vajaa 2000km merelle...). Koko iän kun oon Helsingissä asunut ja mökkikin on saaressa merellä niin sitä tuun niin kaipaamaan, siinä on vaan sellanen fiilis.
Kuuluisa vuorenhuippu, Pikes Peak
Colorado Springs

Mutta nyt itse asiaan, eli kouluun. Asun siis koulun alueella, kampuksella dormissa. Huone jaetaan yleensä yhden muun henkilön kanssa. Koululla on myös Mountain Campus parin tunnin päässä Buena Vistassa jonne joskus tehdään retkiä. Luokat on 9-12, itse tuun olemaan junori, eli 11:sta luokalla. Oppilaita on 250 kieppeillä, ja tyttö-poika jakauma on lähes 50-50, lähes 30% oppilaista tulee ulkomailta, noin 20 eri maasta. Koululla on omat hevostallit(!!!), 9 tenniskenttää, yleisurheilujuoksukenttä(?), kaks soccer kenttää yms joten kyllä kelpaa. Monestihan yksityiskoulusta tulee mieleen länsirannikon vanhat isot tiilirakennukset ja koulupuvut mutta toi koulu on rakennettu Santa Fe -tyylisesti ja ei oo hirmusen tiukkaa pukukoodia. Pakko vielä mainita yhdestä koulun spesiaalijutusta, nimittäin intermistä. Viikko ennen spring breakia oppilaat opiskelee käyntännön kautta, osa on ihan Coloradossa, osa lähtee Californiaan purjehtimaan, kattomaan Nykiin Brodway esityksiä tai vaeltamaan Nepaliin esimerkiks joten kyllä kelpaa!
Kyseiseen kouluun menen, koska koululla on omat tallit ja hyvä ratsastusohjelma. Eli siis kun muilla on iltapäiväharrastuksena tennistä, lacrossea tai vastaavaa niin meen tallille ja ratsastan! Toki koulu muutenkin vaikutti hyvältä, mutta siis pääsyy tuo ratsastus. Ratsastus on ainoa laji tuolla koulussa jota saa tehdä koko lukuvuoden. Muuten arki on aika samanlaista kun muuallakin, koulua, urheilua, läksyjä jne. Viikonloppusin on usein spesiaaliohjelmaa tai koulun bussit voi viedä ihmisiä CoS:in keskustaan ja voi käydä leffassa, shoppailemassa tai lähteä viikonlopuks kaverin kotiin. 
Opiskelu tulee varmasti olemaan tosi erilaista. Luokkakoot varmasti tulee pienenemään, tuolla on normaali luokkakoko 12 oppilasta vrt meillä on ollut 36 oppilasta yhellä kurssilla. Sitten on tietenkin pakolliset opiskeluhetket, jolloin opiskellaan. Osittain valvotusti kaikki tekee tiettyyn kellon aikaan läksyjä.  Sinäänsä tää varmasti on hyväks mulle ku mulla läksyjen kanssa ei oo hirveesti itsekuria nii tää pakottaa enemmän tekemään niitä. Mielenkiinnolla odotan. Oon jo valinnut mun aineet ens vuodelle, tosin niistä tulee postausta vähän myöhemmin, joten stay turned!

Jotain jäi varmasti kertomatta ja jos jotain haluaa kysyä niin kommenttia tulemaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti