keskiviikko 17. syyskuuta 2014

FVS:n ratsastusohjelma

Suoraan asiaan, eli näin tallielämä ja ratsastus pyörii täällä koulussa:

Hevoset: Vuoden alussa kaikille jaettiin "omat" hevoset joilla perjaatteessa mennään koko vuosi ja ollaan vastuussa niistä. Teen mun hepasta joskus myöhemmin oman postauksen. Suurin osa on saksalaisa pv:tä tms, pari poniakin löytyy.
Jewel
Ruokinta: Täällä ei oo tallityöntekijöitä, joten oppilaat hoitaa ruokinnan, oppilaat joiden hevoset asuu tallissa ruokkii ja mun vuoro on torstaiaamuisin ennen koulun alkua. Nää koulun hevoset syö täällä tosi simppelisti, heinää ja kauraa useimmiten, vanhemmille hepoille annetaan senior -pellettiä ja joillekkin vähän myslin tyyppistä sweet feediä ja jotkut saa turvotettua beet pulppia (ilmeisesti jonkin sortin sokerijuurikasta). Heinää kaikki saa runsaasti ja mun mielestä näitä hevosia yleisestikkin hoidetaan täällä tosi hyvin, kaikki hyvässä kunnossa.
Preeria

Talli & karsinat & tarhaus & hoito: Oppilaat siivoo "oman"  hevosen karsinan kerran päivässä, myös viikonloppuisin. Täällä on noin 70 hevosta, joista ehkä 20 asuu tallissa, loput laitumella/pihatossa. Karsinat täällä on sellaisia, josta pääsee suoraan ulos jalottelutarhaan, kts edellinen kuvia postaus. Siinä on alustana hiekkaa, itse karsinassa on kumimatto. Tallissa asuvat hevoset ei yleisesti tarhaa, mutta niitä voi ja kannattaa irtojuoksuttaa/tarhata (riippuu paljon aikaa yms) silloin kun tunne että tarve on, yleensä ite juoksutan viikonlopun jälkeen ja kylminä päivinä. Koko koulun preeriat on hevosten laitumia, eli tilaa on valtavasti! Käytävien lakasu hoituu oppilaiden toimesta. Täällä kengitetään molemmilla tyyleillä, eli nauloilla ja kuumakengitys.

Varusteet: Kaikilla hevosilla on omat estesatulat, joka on sovitettu ratsastajan ja hepan mukaan ja jos ratsastaja menee jollain muulla kuin omallansa, se voi käyttää "oman" hepan satulaa toisilla hevosillakin. Näillä on jotain karvaromaaneja ja fyllejä, mutta perusideana on mennä ihan huopa + satula, jalustimet kumilenkkiturvajalkkarit tai nivelletyt. Suitsissa ei mitään erityisiä härpäkkeitä ja kuolaimina on täällä perus nivel ja kolmipalaa, D- ja oliivirengasta, jos on babypelhamit niin aina kaksilla ohjilla. Kaikilla on sellaset punotut/letitetyt ohjat. Kiintomartingaali on ainoa apuohja jota oon nähny. Suojia, pinteleitä ja bootseja käytetään tarpeen mukaan. Loimia ei olla tähän mennessä tarvittu, muutamilla on ötökkäloimet.
Varustehuone
Ratsastus: Selkä lähes notkolle, kantapäät todella alas, jalka kiinni 2-point istunta (kevyt istunta). Siinä ne tärkeimmät mielestäni. Mulle selkä ylisuoristettu -kohta on kaikista vaiken, muutenkin kun tykkään könöttää ja mennä kasaan niin tää tekee vaan tosi hyvää. Koulu loppuu 3:05, vaihdetaan vaatteet, tallille ja hevonen kuntoon ja asap selkään verryttelemään. Opettaja tulee 3:45, jos ei ole kentällä niin ei ratsasta. Kaikki on normaalisti menny askellajit läpi tähän mennessä. Aletaan tekemään jotain tehtäviä yhdessä, ekaks sileellä ja lopussa otetaan yleensä hyppyjä, joskus aletaan melkeen suoraan hyppäämään, joskus tehään 3-4 hyppyä. Nää ei paljon alku- tai loppukävele, ainakaan kun on ollu lämmintä, saas nähä miten talvella. Mutta viiden jälkeen ollaan valmiita, hoidetaan hevonen ja muut velvollisuudet ja 5:30-> on illallinen.
Kaikki harrastaa sopusoinnussa (taustalla hevoskatsomo)

Oliko tässä tarpeeksi, liikaa vai liian vähän infoa? Onko jotain mistä haluaisitte tietää lisää?

2 kommenttia:

  1. Vautsi mitä kuvia viime postauksessa, hienot puitteet! Tosi mielenkiintoista, vaikka amerikassa asuvalta kaverilta ulkomaiden meiningeistä kuullutkin :)

    VastaaPoista