keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Koulu

Nyt kun Winter Break on lomailtu ja paluu koulun penkille koittanut niin kerron vähän miten kouluhommat ja aineet mun koulussa toimii. Jokaisella on siis 5-7 ainetta jota opiskellaan koko vuosi, joitakin valinnaisia/taideaineita lukuunottamatta jotka ovat puol vuotta. Koulu siis alkaa lähes joka päivä klo 8am ja tunnit kestää 50 minuuttia. Tuntien välissä on 5min ja kerran päivässä 10min tauko + 45min lounastauko.

Oppilaat voi valita (jos koulumenestys sallii) eritasoisia tunteja, esimerkiksi kemiassa on tavis Chem, Honors Chemistry, joka on vähän vaikeampi ja nopeatempoisempi kuin tavallinen ja sitten on vielä Advanced Placement, eli AP Chem joka on vielä vaikeampi kuin Honors. Lähes jokaisessa aineessa on joko Honors tai AP mahis. Jos saat hyvän arvosanan niistä niin ne nostaa enemmän sun GPA:ta (keskiarvoa) ja yliopistot voivat vaatia esim 5 AP kurssia parhaimmalla arvosanalla tehtynä kun hakee jatkokoulutukseen joten ne on tärkeitä monille oppilaille!

Tunnit täällä on paljon enemmän keskustelupainotteisia kuin Suomessa ja termiä viittaus ei tunneta.  En tiedä johtuuko se siitä, mutta läksyä tulee ja paljon! Koko ilta mulla ainakin menee niitten tekemiseen, läksyjen tekoa ei täällä voi vältellä vaan ne on pakko tehdä koska lähes jokainen opettaja tarkistaa ne ja läksyt vaikuttaa arvosanaan paljon. Siitä päästäänkin asiaan joka ärsyttää minua, mitään itsenäistyyttä ja vastuuta ei ole tälläisissä! Läksyjen arvioimisesta voisi vähän joustaa ja antaa oppilaan vaikka sitten kantapään kautta oppia että kannattaa tehdä, mutta myös antaa harkintakykyä onko tämä se kaikista tarvittavin. Freshmaneilla voisi olla pakolliset kaikki läksyt mutta muuten vähän vapautta. Toki ymmärrän että tällä tavoin voi pitää oppilaita paremmin kontrollissa ettei kukaan tipu kärryiltä (ja rahahanat vanhemmilta sulkeudu) mutta jotain luottamusta/vastuuta please.

Mites sitten kokeet? Meillä on quizzeja, testejä ja exameja. Quizzit on pieniä, noin 10-50 pisteen pikkusia testejä, vähän kuin pistarit mutta useimmiten olemme tietoisia niistä. Testit on sitten isompia, riippuu aineesta mutta siis 50-150 pistettä ja vievät koko tunnit. Esim bilsassa meillä oli 3 testiä syksyn aikana ja matikassa taas joka kappaleen jälkeen. Examit ovat syksyn ja kevään lopuksi 2h sessioita liikuntasalissa ja niitä emme saa takaisin.

Anteeksi hiljaisuuteni, kouluun paluu ei oikein napannut niin energia meni siihen! Paljon olisi ideoita, mutta laiskuus on ottanut ylivallan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti